Last van nekpijn?

Nekpijn.

Heel veel mensen hebben last van nekpijn. Hierdoor worden ze belemmert in hun dagelijkse functioneren. Heb jij ook weleens last van je nek?

Waaruit bestaat je nek.

Je nek vormt de verbinding tussen je romp en je hoofd. Je nek bestaat uit 7 nekwervels. Tussen deze botten, behalve bij de bovenste twee, liggen de tussenwervelschijven. Die zijn van zachter materiaal om voor beweeglijkheid en schokdemping te zorgen. Door de wervels loopt van boven naar beneden het wervelkanaal. In het wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Daarin bevinden zich de zenuwbanen, die links en rechts tussen de wervels naar buiten treden. Om de nekwervels lopen spieren en gewrichtsbanden. En ook bloedvaten die naar de hersenen gaan. Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten.

Oorzaken van nekpijn.

De nummer 1 oorzaak van pijn in je nek is stress. Wanneer je gestrest bent verstijfd je lichaam. Ook langdurig dezelfde houding kan nekpijn veroorzaken. Misschien zit je wel de hele dag achter een bureau, of heb je verkeerd gelegen in je slaap. Dat kan een oorzaak zijn voor het verzuren van de nekspieren. Ook het maken van een onverwachte beweging kan een acute verkramping van de nekspieren veroorzaken. Kou tocht en vocht kan ook een oorzaak zijn. Soms is er geen duidelijke oorzaak.

Wat zijn de gevolgen?

Nekpijn kan samengaan met stijfheid en minder goed kunnen bewegen van de nek. het draaien van het hoofd gaat lastig en je ervaart pijn als je dat wel probeert. Tevens is het vaak de oorzaak voor hevige hoofdpijnen. Soms straalt de pijn uit naar je armen. Je kan ook oververmoeid raken, omdat je geen gemakkelijke houding kunt vinden om in te slapen.

Wat kan je er zelf zelf aan doen?

Blijf vooral (voorzichtig) bewegen ook al heb je pijn. Zo voorkom je dat je nek stijf wordt en de klachten verergeren. Lichte pijn tijdens het bewegen is niet schadelijk. Warmte aanbrengen in de vorm van crèmes, gels, een warme kersenpitzak, of een warme douche, kan de pijn verlichten. Pijnstillers kunnen de pijn verzachten en zo de nek helpen om in beweging te blijven. Maar gebruik ze wel met mate en niet langdurig.

Hoe kan je nekpijn voorkomen?

Aanpassingen aan de werkplek kunnen een positief effect hebben. Bijvoorbeeld door de hoogte van je bureaustoel, tafel of beeldscherm te veranderen. Werk je in de zorg? Neem de tijd om bijvoorbeeld een bed van cliënt op de juiste hoogte te zetten. Maak gebruik van hulpmiddelen en goede til- en transfertechnieken. Ook al denk je misschien dat dat teveel tijd kost, wanneer je er geoefend in bent zal het juist sneller gaan en voorkomt het ook klachten. Probeer geregeld je werkhouding te doorbreken en even een minibreak in te lassen.

behandeling van nekpijn

Massage, ontspanningsoefeningen en het voorkomen van spanning en stress kunnen helpen om nekpijn te verminderen of voorkomen. Heb je daar hulp bij nodig, dan mag je altijd contact met mij opnemen en kunnen we samen bekijken wat er aan jouw specifieke klachten te doen is.
https://www.nekenschouderklachten.nl/nekpijn/#contact


Geen reacties om te tonen.
Geplaatst in

Laat een reactie achter

Helga Wensink