Een warm en gekookt ontbijt. Maak jij dat weleens?
Het lijkt in eerste instantie compleet tegen onze ervaring en smaak in te gaan. Zijn boterhammen met kaas, muesli met yoghurt en kwark met fruit wel echt zo gezond?
Alle traditionele keukens koken hun eten. Rauwe onderdelen hebben een plekje, maar niet als hoofdonderdeel van de maaltijd. Ook onze overgrootouders warmden als ontbijt de restjes van het diner op.
Tegenwoordig is een koud en ongekookt ontbijt wereldwijd gezien nog steeds een uitzondering. Het koken van ingrediënten zorgt ervoor dat voeding beter verteerbaar wordt. Bovendien helpt een warm ontbijt je ‘s morgens om je lichaam op gang te krijgen. Doordat het beter verteerbaar is geeft het je een dosis energie en zorgt voor een goed begin van de dag.
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) stelt dat je 40% van je dagelijkse energie uit de lucht haalt (ademen) en 60% uit eten. Voedsel is de motor achter een groot deel van je dagelijkse energie.
In de TCM zijn de Maag en de Milt verantwoordelijk voor de productie van energie uit voedsel en vloeistoffen. Deze organen horen in de vijf elementen bij de Aarde. Dit element houdt alle andere elementen in balans. Geestelijke of lichamelijke onbalans kun je dus met voeding herstellen.
Orgaanklok
De Chinezen gaan uit van de orgaanklok. Alle 12 organen hebben een optimaal tijd. Gedurende deze tijd hebben ze de meeste energie. Voor de Maag is dit tussen 07.00 en 09.00 en voor de Milt tussen 09.00-11.00 uur in de ochtend. Dat is zowel voor de vroege ontbijters als wat latere starters acceptabel.
Dus tussen 07.00 en 11.00 is de juiste tijd om de Maag en de Milt te voorzien van voedsel. Je eet dan met het getij van je lichaam. Als je een royaal ontbijt neemt, kan je met wat minder bij de lunch en diner toe.
De Maag en de Milt houden van warme voeding. Je helpt ze al door minder koude vloeistoffen te gebruiken. Drink dan ook geen frisdranken rechtstreeks uit de koelkast. Daarnaast is warm ontbijten belangrijk.
Een makkelijke manier om hier mee te beginnen, is ontbijten met soep. Kun je vooraf voorbereiden en meerdere dagen mee vooruit. Wel van verse, liefst biologische, ingrediënten zodat je lichaam met het beste van Moeder Aarde gevoed wordt.
Verder doe je er goed aan om met de seizoenen mee te eten. Zo kan je in de zomer wat meer verkoelende en koude voeding eten. Je lichaam is dan al opgewarmd door de buitentemperatuur. In de winter watermeloen en banaan eten is dan juist niet zo’n goed idee.
Warm eten heeft een effect op onze verbranding, het verwarmt immers ons lichaam. Dan worden processen in gang gezet. Wat we eten is nog veel belangrijker, want een goed ontbijt bestaat vooral uit veel vezels. Een warm ontbijt kan ook met eieren zijn of toast. Als er maar voldoende vezels toegevoegd worden. Dat kan ook door er warme groenten aan toe te voegen.
Het is zeker de moeite waard om het warme ontbijt te gaan proberen, vooral als je ’s morgens moeilijk op gang komt.