Tong uitsteken!?

Je mag best je tong uitsteken naar mij! Wist jij dat je tong heel veel over jouw gezondheid zegt? Ook in de traditionele Chinese geneeswijze  vormt de tong een onderdeel van een diagnose.

Het tongbeeld verzorgt belangrijke aanvullende informatie in de diagnostiek. Door te kijken naar de buitenkant, zie je de weerspiegeling van de binnenkant.

De kleur van de tong zegt iets over de temperatuur en de conditie van ki (=levensenergie) en bloed. De vorm van de tong weerspiegelt de status van de substanties, ki, bloed en lichaamsvloeistoffen.

Het tongbeslag laat de conditie van de lichaamsvloeistoffen zien en geeft een indruk over het functioneren van de interne organen. De veranderingen in het beslag kunnen verbeteringen aantonen of afname van weerstand.

Het beslag van de tong reageert het snelste op veranderingen in de conditie. We kijken naar de kleur, dikte, textuur, verdeling en geworteldheid van het beslag.

Het is van belang de plek op de tong die verandert is te kunnen plaatsen in de topografie. Het voorste gedeelte van de tong weerspiegelt het bovenlichaam. Het middengedeelte verwijst naar het gebied tussen navel en ribbenboog en meer achterop de tong de onderbuik.

Tenslotte wordt er ook gekeken naar de onderkant van de tong. Naar de kleur en de lengte van de venen.

Voor het goed kunnen beoordelen van een tong mag er minimaal een half uur voor de observatie niets gegeten of gedronken zijn.

Geplaatst in

Helga Wensink