Meridianen

Een meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde.

Meridianen zijn de energiebanen die door het hele lichaam lopen. Samen vormen zij een compleet netwerk die de organen, ledematen en gewrichten met elkaar verbindt. In dit netwerk van energiebanen zijn twaalf hoofd meridianen te onderscheiden.

De meridianen beginnen/eindigen bijna altijd bij de voet of de hand.

Door de meridianen stroomt de Ki en bloed. De Ki is onze levensenergie. Ki dient dan ook vrij te kunnen stromen door ons lichaam. Wanneer er verstoringen optreden in de meridianen dan beïnvloed dit de Ki-stroom en daarmee ook de doorbloeding.

Elke meridiaan beïnvloed een ander lichaamsorgaan. Wanneer een meridiaan verstoord is kan je zowel lichamelijke als psychologische klachten gaan ervaren. Een verstoring treed op wanneer er:

  • Te weinig energie door een meridiaan stroomt.
  • Te veel energie door een meridiaan stroomt.
  • De energie die door een meridiaan stroomt gestagneerd is.

Deze toestanden zijn alle drie te beïnvloeden. Op de meridianen die door je lijf lopen zitten bepaalde punten waar de meridianen dichter aan het oppervlak van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen als het ware toegankelijk van buitenaf. Blokkades in meridianen kunnen worden opgeheven met behulp van bijvoorbeeld Acupunctuur, Acupressuur, Shiatsu en Do-In.

Geplaatst in

Helga Wensink