Ki en Bin-Ki

Ki wordt in het Japans gezien als levensenergie. Als die Ki vrij door je lichaam kan stromen, leg je de basis voor een goede gezondheid. Is je Ki geblokkeerd of gestagneerd, dan kan dat leiden tot klachten of ziekte. Het draait dus allemaal om harmonie en balans van energie.

Bin-Ki wordt gezien als afvalstof. Dit kan soms ergens in het lichaam geparkeerd worden voor latere verwerking. Als er teveel Bin-Ki opgeslagen wordt kan dat leiden tot een stagnatie of een blokkade. Er zijn verschillende manieren om de Bin-Ki op te ruimen of in beweging te zetten. Do-In yoga is daar één van.

Behalve Do-In oefeningen kan ook het verbinden van verschillende accupunten helpen om de Bin-Ki in beweging te zetten en af te voeren. Bijvoorbeeld door het verbinden van Lever8 met Galblaas1, zet je de Bin-Ki van de Levermeridiaan in beweging.

Lever8 bevindt zich aan de binnenzijde van je been, waar de plooi van je knie begint en Galblaas1 bevindt zich aan je buitenooghoek. Als je deze punten met je duim of middelvinger vasthoudt kunnen ze wat gevoelig zijn. Vaak trekt dat na enkele minuten weg.

Verbind deze punten eerst aan de ene zijde van je lichaam en daarna aan de andere zijde. Schudt als je klaar bent je handen even af. Alsof ze nat zijn en je het water er af schud.

Geplaatst in

Helga Wensink